Download eBook

In 3 stappen asperges kopen en voorbereiden

Sfeer-Zwilling-Pro-dunschiller-37160-036-0

Asperges worden volop aangeboden tijdens het seizoen, maar hoe weet je dat ze vers zijn en hoe bereid je ze voor? We leggen het je graag uit.

1. Asperges kopen

Of je ze in de supermarkt of bij een lokale kweker koopt, asperges zijn op hun best als ze kraakvers zijn. Wil je zeker zijn, kijk dan of de kopjes volledig gesloten zijn en vrij zijn van openvallende schubben. De asperge moet mooi dik, wit en recht zijn. Buig je de stengel dan breekt ze. Kijk ook naar het snijvlak onderaan de asperge: is deze gaaf en niet ingedroogd, dan zit je goed.

Tip: Wrijf twee asperges tegen elkaar, verse asperges maken een piepend geluid.

2. Asperges schillen

Schil de witte asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onderen toe. Het is belangrijk om een witte asperge goed te schillen, want de schil is niet aangenaam om te eten. Snij onderaan de hardere stukken af met een mes.

De groene asperge heeft een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen, enkel bij de dikkere exemplaren is dit aan te raden. Snij onderaan de hardere stukken af.

Tip: leg de asperge op een verhoog, bijv. een omgekeerd diep bord, zo schil je de asperge makkelijker en breken ze niet tijdens het schillen.


3. Asperges bewaren

Asperges bewaar je best zo kort mogelijk en consumeer je best zo snel mogelijk. Je kan asperges 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast maar wikkel ze dan in een vochtige doek. Asperges bestaan voor 95% uit water, hoe meer vocht ze verliezen, hoe bitterder ze smaken.

Je kan asperges ook invriezen. Blancheer ze even in kokend water en na afkoelen kan je ze invriezen. Zo kan je de asperges nog 9 maanden bewaren. Hou er wel rekening mee dat diepgevroren asperges een deel van hun smaak verliezen.

Tip: vries de asperges in hun kookvocht in. Zo versterk je de smaak en heb je een goede basis voor een lekkere soep.

Aspergeskoken-e-book-left
ALLES WETEN OVER ASPERGES?

ASPERGE E-BOOK

Gratis downloaden

Download het nieuwe asperges E-book 
en ontdek nog meer aspergerecepten, tips en tricks

DOWNLOAD