Download eBook

De 10 belangrijkste asperge faits divers

aspergeskoken-10-weetjes-over-asperges

Pak uit met 10 faits divers over asperges en word instant een asperge-expert.

Demeyere_asperges_gezondheid

Gezondheid

  1. In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E, een vetoplosbare vitamine. Deze helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, het in stand houden van spier- en andere weefsels en de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden, die ontstekingsreacties remmen. Ideaal sportvoer dus!
  2. Asperges hebben op zichzelf en zonder toevoeging van zout een duidelijke eigen smaak. Ze hebben dan ook weinig tot geen smaakversterkers zoals zout nodig.
  3. Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Asperges kunnen je urine wel een sterke geur geven. Bepaalde stoffen (asparaginezuur) worden in het lichaam namelijk omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen, maar niet iedereen heeft hier echter last van.
  4. Asperges bevatten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Je moet bijna een halve kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocola van 75 gram. De ideale snack.
 1.  

Diverse

  1. Mannelijke aspergeplanten zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke. Daarom gebruiken kwekers bijna uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.
  2. De langste asperge ooit gestoken was 3,11 meter lang en is te bezichtigen in het Nationaal aspergemuseum in het Nederlands Limburgs, in Melderslo.
  3. Asperges stonden ten tijde van Cleopatra al bekend als afrodisiacum, met een gunstig effect op het liefdesleven. De groente werd in de oudheid ook al omschreven als geneeskrachtig kruid, goed voor een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen.
  4. Dankzij het zonlicht krijgt de groene asperge een zachtere schil die je gewoon mee kan opeten.
  5. Asperges worden best bereid in een hoge, cilindrische pot. Door ze verticaal klaar te maken, kunnen de zachtere kopjes boven water garen door de stoom en kook je ze niet tot pulp.
  6. Bij warm weer kunnen asperges wel 10 cm per dag groeien.
Demeyere_aspergesoorten
Aspergeskoken-e-book-left
ALLES WETEN OVER ASPERGES?

ASPERGE E-BOOK

Gratis downloaden

Download het nieuwe asperges E-book 
en ontdek nog meer aspergerecepten, tips en tricks

DOWNLOAD